Lato się zbliża, za oknem ciepło i kolorowo.  Zaczynamy piec ciasta z owocami z ogródka. Jako pierwszy jest rabarbar 🙂

kruche ciasto z rabarbarem

Masa rabarbarowa – rabarbar pokroić w małe kawałki, obsypać cukrem. Odstawić aż cukier się rozpuści. Kilka razy potrząsnąć. Do garnka dodać masło, rabarbar z cukrem i sokiem który powstał. Gotować chwilkę, aż rabarbar lekko się rozgotuje. W międzyczasie rozmieszać proszek budyniowy w mleku. Wlać dobrze rozmieszany proszek budyniowy do gotującego się rabarbaru. Cały czas mieszać i gotować, aż zgęstnieje. Wylać masę na podpieczone kruche ciasto.

kruche ciasto

Ciasto kruche – mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wrzucić masło, wsypać cukier, żółtka i posiekać nożem. Wszystko powinno się wymieszać. Dodać sypkie składniki i śmietanę,szybko zagnieść. Formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto na dno i boki formy. Dno ciasta nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika 190 C i piec 20 minut. Ciasto musi się zarumienić.

Wyjąć ciasto z piekarnika i nałożyć masę z rabarbaru. Na górę rozłożyć ubitą pianę z białek.

Masa z białek – białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli nie przerywając mieszania dodawać cukier. Na koniec dodać ocet, dokładnie wymieszać.

rabarbarowe ciasto

Ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec 15 minut.