Tylko mogę powiedzieć mniam. Dostałam przepis od Arlette, ona mnie ostatnio zaskakuje. Dzięki 🙂
Ciasto – mąkę, masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia, posiekać nożem. następnie szybko zagnieść, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
Rabarbar umyć i pokroić w małe kawałeczki. Obsypać cukrem i wymieszać.
Ciastem wylepić dno i boki okrągłej blaszki. oczywiście wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 15 minut.
Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, i rozłożyć na nim rabarbar. ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 25 minut.
Masa – żelatynę zalać zimną wodą aby napęczniała. Ugotować budyń dodając do mleka 50 g cukru. Do gorącego budyniu dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Poczekać,żeby masa ostygła.
Ubić śmietanę na sztywno i połączyć z budyniem, ale mieszać delikatnie.
Wylać masę na rabarbar, obsypać orzeszkami i odstawić na co najmniej 4 godziny.
Ciasto jest super, polecam.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.