Sezon na śliwki rozpoczęty, polecam to ciasto.
Ciasto– masło utrzeć ze szklanką cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli na gładką masę. Kolejno ciągle mieszając wbić 4 jajka. Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na to ciasto. Obłożyć połówkami śliwek.
Pieczenie – ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 175 C i piec 30 minut.
W między czasie jak ciasto się piecze przygotować polewę. Śmietanę wymieszać z jajkami i 1/2 szklanki cukru i cynamonem, dokładnie wymieszać. Po 30 minutach pieczenia wyjąć ciasto z piekarnika , wylać polewę na podpieczone ciasto i piec następne 30 minut.
Zostawić ciasto w blaszce 15 minut do przestudzenia, następnie wyciągnąć i zostawić aż całkowicie wystygnie.
Do pieczenia użyjcie dużej blaszki, ciasto będzie niższe, ale tak powinno być. Ja tutaj mam tylko średnią i musiałam tak zrobić. W domu zawsze robiłam na dużej.
Smacznego
gin
18 sierpnia, 2014 o 22:28
Musiało być pyszne z mnóstwem soczystych śliwek 🙂