Podaje Wam bardzo proste i szybkie ciasto z kremem. Krem jest z paczki i bez gotowania, ale bardzo dobry. Są osoby które nie lubią robić kremów, albo nie mają na to czasu. Dlatego podaję przepis na wykonanie w ten sposób. Jeśli chcecie zrobić krem samodzielnie to tu jest przepis http://kuchniapokolen.pl/karpatka-z-truskawkami/

biszkopt z galaretką

Wykonanie biszkoptu – białka , szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Następnie podczas ubijania dodawać powoli cukier. dokładnie rozmieszać. Nadal ciągle ubijając, ale już wolniej dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać składniki suche po jednej łyżce do masy jajecznej. Mieszać już bardzo delikatnie łyżką. Dno okrągłej blaszki wysmarować tłuszczem i posypać kaszką manną. Wlać ciasto do formy.

biszkopt z galaretką

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 25-30 minut. Sprawdzić stan upieczenia drewnianym patyczkiem.

Przygotowanie galaretki i owoców – dwie galaretki truskawkowe zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać. Zostawić aż prawie stężeje. Truskawki umyć, odciąć szypułki. Zostawić na sitku żeby obeschły.

biszkopt

Przygotowanie kremu – krem wykonać zgodnie z opisem na opakowaniu.

Wykonanie ciasta –  zimny biszkopt przekroić na pół. Na spodnim biszkopcie rozłożyć połowę kremu. Następnie położyć drugą część biszkoptu i znowu rozsmarować pozostały krem. Rozłożyć truskawki, jedna przy drugiej. Na górę wylać gęstniejącą galaretkę.

Wstawić ciasto do lodówki.

Ciasto jest proste, ale bardzo pyszne.