Teraz to jest najlepszy dowód na to , że robię  i testuję wszystko sama. Mam ten przepis od bardzo dawna, ale został przeze mnie zapominany.

Upiekłam ciasto w okrągłej blaszce, ale myślę że lepiej byłoby w prostokątnej i bez formowania boków. Jeśli zdecydujecie się upiec jak ja w okrągłej blaszce to ciasta na boki ułóżcie cienką warstwę. Moja wyszła za gruba 🙁  Ciasto jest pyszne, warte zrobienia, ale po małej modyfikacji. Piszę szczerze jak jest, nie robię tego ciasta drugi raz, ponieważ i tak muszę piec ciągle to nowe ciasta, a to ciasto jest naprawdę dobre.

ciasto z jagodami

Przygotowanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na puch, dodać po jednym żółtku. Ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia.

Cisto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

wykwintne ciasto

Druga warstwa – białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli wsypywać cukier. Rozłożyć masę z białek na ciasto, obsypać migdałami

Wstawić do nagrzanego piekarnika termoobieg 170 C piec 30 minut. Jak białka będą jeszcze białe i miękkie to zwiększyć temperaturę do 180 i piec jeszcze 10-15 minut.  Powinna powstać beza u góry. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.

ciasto z bitą śmietaną

Masa ze śmietany – żelatynę zalać odrobiną soku pomarańczowego, tylko tyle żeby żelatyna napęczniała. Pozostały sok pomarańczowy zagotować i zalać żelatynę.  Odstawić, żeby prawie zgęstniała. Co chwilkę żelatynę zamieszać.

Ubić śmietanę na sztywną pianę, dodać cukier puder. Możecie go ominąć. Wlać gęstniejącą żelatynę i dodać jagody. Delikatnie wymieszać ale  już tylko łyżką.

Wylać gęstniejącą masę na upieczone i zimne ciasto.  Wstawić do lodówki na co najmniej trzy godziny.

Ciasto jest przepyszne, polecam.