Bardzo dobre ciasto, smak zaciekawił wszystkich gości. Można zrobić jako tort lub na blaszce prostokątnej wtedy będzie bardziej podzielne.
Zaczynamy od ciasta na spód, masło utrzeć z połową szklanki cukru, szczyptą soli i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, nie przerywając mieszania. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blaszki. Nagrzać piekarnik do 180C i piec 20-30 minut.
Kruszonka – Czekolady pokruszyć i roztopić kładąc miseczkę z czekoladą na garnuszku z gotującą wodą. Podlać czekoladę łyżką śmietany, trzymać na garnuszku z parującą wodą do momentu aż, czekolada się rozpuści, cały czas mieszając. Jak już się rozpuści zdjąć z pary i dodać płatki kukurydziane. Wymieszać i wyłożyć na papierze do pieczenia, zostawić do ostudzenia i zgęstnienia czekolady.
Masa kremowa – serek mascarpone, maślankę, cukier, proszek kremu waniliowego dokładnie wymieszać. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, zostawić, aż napęcznieje, następnie zalać wrzącą wodą, tylko tyle, żeby można było rozmieszać. Jak żelatyna będzie rozmieszana i przestudzona wlać do masy, ciągle mieszając. Dodać część płatków kukurydzianych w czekoladzie. Delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
Na zimny spód wlać 1/2 masy, położyć truskawki i drugą część masy. Na górę rozłożyć pozostałe truskawki i obsypać płatkami czekoladowymi.
Wstawić do lodówki. Ciasto jest pyszne, polecam
ilo
20 czerwca, 2015 o 18:07
wyjątkowo pyszne ciasto, ciekawe w smaku ,ale następnego dnia już nie jest taki chrupiący bo płatki zmiękną , więc najlepiej robić dla większej ilości gości aby zniknął od razu, Polecam !!!!
kuchcik8
20 czerwca, 2015 o 18:23
Dziękuję, ja nie zdąrzyłam sprawdzić bo zjedli od razu, ale napewno tak jest bo płatki zawsze zmiękną. Pozdrawiam