Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto. Puszyste i smak truskawek nadaje fajny smaczek. można zrobić z różnymi owocami , ale naprawdę najlepsze jest z truskawkami, chyba dlatego że ich smak jest delikatny i nie przebijają innych smaków. Truskawek nie może być za dużo bo ciasto wyjdzie mokre.
Jest to następny przepis z mojego starego zeszytu, myślę ze nawet tym co nie lubią czy nie umieją piec to ciasto wyjdzie.
Ciasto – za pomocą miksera utrzeć masło potem dodać cukier i utrzeć wszystko na gładka masę, dodawać po jednym żółtku, dokładnie połączyć i rozmieszać na puszystą masę. Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać dokładnie. Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na górę rozłożyć truskawki.
W czystej misce ubić białka na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, chwilkę mieszać. Na koniec powoli wsypać wiórki kokosowe i zamieszać delikatnie.
Pieczenie – wyłożyć masę bezową na ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 40-45 minut
Potrzebowałam godziny, żeby ciasto było gotowe, dostałam wiadomość że goście będą za godzinę , nic nie miałam słodkiego do kawy więc szybko zabrałam się do pracy. Pierwsze co zrobiłam do włączyłam piekarnik, jak już ciasto było na blasze piekarnik był gotowy i mogłam piec. Ciasto wyszło super, goście zadowoleni. Zaraz chcieli przepis , cieszyłam się bo jedna osoba z moich gości mało co lubi jeść, wiec chyba to dobry znak. Ciasto pyszne.
gin
28 lipca, 2014 o 16:34
Mmm, wygląda smakowicie 🙂
kuchcik8
28 lipca, 2014 o 21:25
Dziękuję
Zzzz
18 lutego, 2016 o 19:09
Czy można dodać mrożone truskawki?
kuchcik8
18 lutego, 2016 o 19:11
Nie bardzo, mają za dużo wody, możesz dodać inne owoce tez będzie pycha. Pozdrawiam.