Cielęcina to bardzo zdrowe mięsko. Jednak u nas nie za często kupowane, pewnie ze względu na cenę. Zachęcam do tego żeby czasami coś z niej ugotować. 

Cielecina

W garnuszku wymieszać miód, musztardę i olej. Mięso posolić i wysmarować marynatą. Wstawić na noc do lodówki. Najlepiej włożyć ją do rękawa foliowego. Następnego dnia ponownie mocno zamieszać przyprawy i mięso. Dodać do worka marchewki pokrojone na mniejsze kawałki, pomidorki przekrojone na pół, pora pokrojonego drobno i cebulkę pokrojoną w piórka. Wszystko wymieszać i wlać wodę. Zamknąć dokładnie worek.

Pieczenie – piekarnik nagrzać do 150 C i włożyć mięso. Najlepiej worek z mięsem umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Piec 2 godziny, kilka razy przewrócić worek. Pół godziny przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 180 C i rozciąć worek.

Sos który się wytworzy wylać do garnuszka z zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Zagotować.

Można również polać ziemniaki sosem bez zagęszczania.

Smacznego.