Jedno z moich świątecznych wypieków, bardzo proste ciasto. Marcepan spowodował że ciasto nie jest suche a owoce dodają dodatkowego smaku.
Wiśnie i brzoskwinie odcedzić, odstawić na bok. Połowę brzoskwiń pokroić w drobną kostkę. W misce utrzeć na gładką masę – masło z cukrem i drobno pokrojonym marcepanem. Dodać skórkę z pomarańczy i olejek migdałowy, wymieszać. Teraz dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały, sok z pomarańczy, mleko i pokrojone drobno brzoskwinie, dokładnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na blaszkę, na górę ciasta rozłożyć pozostałe brzoskwinie i wiśnie.
Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C przez 45-50 minut, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.