Bardzo delikatne, pyszne mięso. Nie często mamy dziczyznę, ale warto wiedzieć jak ją przyrządzić i czasami się na nią skusić.

Pieczeń z sarny

Mięso umyć i osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Zmiażdżyć ziarenka jałowca i obłożyć mini mięso. Zawinąć całe mięso w plastry boczku i położyć w żaroodpornym naczyniu.

Cimber z sarny

Rozgrzać piekarnik do 220 C i piec nie przykrywając naczynia 20 minut. Następnie pieczeń odwrócić, obsypać pokruszonymi grzybkami suszonymi, Podlać pieczeń wywarem lub kostką warzywną rozmieszaną w 3/4 szklanki wody.

Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 C , przykryć naczynie i piec jeszcze godzinę.

Dziczyzna

Sos zlać z mięsa i wlać do garnuszka, mąkę wymieszać ze śmietaną. Dodać trochę ciepłego sosu do śmietany i wymieszać, następnie powoli wlać  do gotującego się sosu, dokładnie rozmieszać.

Mięso można podać pokrojone w plastry i oblane sosem, lub na obiad do ziemniaków czy kaszy.

Obiad z dziczyzny

Wyszło rewelacyjne, kruche cudne mięsko. Smacznego.