Creapes z sosem pomarańczowym to pyszny pomysł na deser lub słodki lunch. Podobne ciasto jak do naleśników, ale bardziej delikatne.

naleśniki w sosie pomarańczowym

Wszystkie składniki na crepes wrzucamy do miseczki i za pomocą miksera lub blendera wyrabiamy gładkie ciasto.  Na teflonowej patelni roztopić troszeczkę masła i wlać ciasto, tak żeby dno patelni było przekryte, musi być cienkia warstwa. Smażyć na średnim gazie aż będzie przesmażone i będzie można je przewrócić na drugą stronę, trwa to bardzo szybko bo ciasto jest bardzo delikatne.

delikatne crepes

Po usmażeni składamy na pół i potem jeszcze raz na pół. Odłożyć na talerz, przykryć żeby utrzymać ciepłe, smażymy następne w ten sam sposób. Na tej samej patelni przygotować sos pomarańczowy.  Dodać cukier na gorącą patelnię, roztopić, dodać masło i chwilkę smażyć az masło się roztopi i połączy z cukrem potem dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Położyć na patelnię z sosem usmażone crepes , smażyć powoli potrząsając patelnią żeby sos dostał się do środka naleśników ( crepes ), odwrócić delikatnie na drugą stronę.

pomarańczowe naleśniki

Wykładamy na talerze, udekorować plasterkami świeżej pomarańczy. Możecie dodać gałkę lodów waniliowych.

naleśniki z sosem

Jest to porcja na cztery crepes, smażonych na  patelni o średniej wielkości.