Jadłam crepes w Portugalii, są pyszne , musiałam je znowu zrobić.

crepes z lodami

Wlać mleko, wodę do miski , cały czas mieszając dodawać mąkę. Mieszać aż ciasto będzie gładkie, dodać jajka , sól, olej, brandy. Wymieszać dokładnie, odstawić do lodówki na godzinę. Ciasto musi odpocząć. Rozgrzać mocno patelnię z małą ilością oleju lub masła, wylać ciasto na patelnię, naleśniki muszą być bardzo cienkie , potrząsnąć patelnią żeby ciasto się rozlało na całą patelnię. Jak już ciasto będzie lekko brązowe, przewrócić  je na drugą stronę i smażyć chwileczkę. Zdjąć z patelni i przykryć ściereczką bawełnianą żeby utrzymać je ciepłe.

Możesz uformować crepes według uznania, ja zrobiłam to tak, żeby w środek włożyć gałkę lodów waniliowych. Całość posypać świeżymi owocami, z części owoców zrobić sos. Zmiażdżyć owoce za pomocą blendera dodać cukru do smaku i sos gotowy. Polać nim crepes.

cieńkie naleśniki

Przepyszny deser, polecam