Przepis na to ciasto jest od pewnej angielki. Jest to słynne ciasto Lemnon meringue pie. Pyszne ciasto cytrynowe z masą białkowo cukrową. Najlepiej jeść w ten sam dzień.
Przygotowanie ciasta kruchego – do dużej miski przesiać mąkę, dodać zimne pokrojone masło, jajko, cukier. Wszystko ugnieść ręką. W razie potrzeby dodać trochę zimnej wody. Ugnieść szybko. Włożyć ciasto do woreczka foliowego i na godzinę do lodówki. Następnie wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem i obsypaną kaszką manną. Na górę ciasta położyć na górę papier i przygnieść fasolą, żeby ciasto nie urosło. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30 minut , albo do czasu jak ciasto będzie miało złoty kolor i dobrze przepieczone.
Masa cytrynowa – żółtka ubijamy z cukrem na puch, musi być sztywna masa, dodajemy skórę z trzech cytryn, wcześniej sparzone i osuszone.
Do garnka wlać sok z cytryn, w kubku rozmieszać mąkę ziemniaczaną z 1/2 szklanki wody i wlej do cytryny. Cały czas mieszać dodać pokrojone masełko, lekko podgrzewać i mieszać aż masło się roztopi, powoli dodawać masę z żółtek. Podgrzewać , mieszając tak długo aż masa zgęstnieje. Nie wolno dopuścić żeby masa się zagotowała. Natychmiast wylać na kruche upieczone ciasto, zostawić aż wystygnie.
Warstwa z białek – białka ubijamy na sztywno, powoli dodajemy cukier, cały czas mieszać. Do garnuszka wsypać cukier i wodę , podgrzewać na niskiej temperaturze, cały czas mieszając. Jak cukier się roztopi zwiększyć temperaturę i doprowadzić do wrzenia. Jeżeli masz termometr do sprawdzania temperatury gotowania, to gotować do uzyskania 118C. Ja nie miałam więc musiałam zrobić to na wyczucie. Jak już się gotowało, gotowałam chwilkę co chwilę podnosząc garnek i znowu na palnik, tak długo aż masa uzyska konsystencję lekkiego syropu. Cały czas mieszając. Trzeba bardzo uważać, nie wolno za długo gotować ,bo uzyskamy karmel i po dodaniu do białek się skrystalizuje i białko opadnie i będzie do niczego. Jak już syrop będzie gotowy wlewamy gorący go do ubitych białek. Robimy to bardzo wolno , obroty miksera najwyższe. Po dodaniu syropu mieszamy jeszcze 6-7 minut , i wykładamy na masę cytrynową.
Wyjdzie mam bardzo gęsta piana.
Za pomocą palnika kuchennego karmelizować górę ciasta, albo wstawić do piekarnika z mocno nagrzanym grillem na 30 sek.
Pięknie wygląda i smakuje mniam, mniam
Użyć ostrego noża do krojenia ciasta i można już zajadać.
Smacznego
Zostaje nam 7 białek, proponuję wykonać z nich płytę bezową, można ją upiec i przechowywać bardzo długo, do późniejszego wykorzystania. Polecam Patrz tu Tort bezowy, pavlova
gin
31 marca, 2014 o 13:07
Mmm, coś wspaniałego 🙂
kuchcik8
31 marca, 2014 o 18:09
Dziękuję, pozdrawiam