Ciasto zrobione i prawie zjedzone, bardzo dobre ciasto, lekko wilgotne z masą budyniową i orzechową skorupką. Rewelacyjne, bardzo polecam.

czekoladowe z masą budyniową

Ciasto czekoladowe – masło utrzeć na puch dodać cukier, jak masa będzie jednolita dodawać po jednym jajku nie przerywając mieszania. Następnie dodawać mąkę i kakao na przemian z mlekiem, nie przerywając mieszania. Na koniec dodać dżem z czarnej porzeczki i sodę, wymieszać i wylać ciasto do wyłożonej papierem formy. Na górę ciasta rozłożyć wypestkowane wiśnie. Piec w nagrzanym piekarniku do 180C przez 40-45 minut. Zawsze sprawdź patyczkiem stan upieczenia, w razie potrzeby piecz chwilkę dłużej.

ciasto z orzechami

Wyjąc ciasto z piekarnika i zostawić do ostudzenia w tym czasie przygotować krem budyniowy.

Krem budyniowy – do garnka wleć mleko dodać cukier, zostawić trochę mleka  do rozmieszania proszku budyniowego, zagotować i dodać rozmieszany proszek budyniowy. Mieszają, gotować, aż masa zgęstnieje, następnie wrzucić kostkę masła, lekko podgrzewać, mieszać, aż masło się rozpuści. odstawić do ostudzenia.

orzechowe ciasto

Na zimne ciasto wyłożyć letnią masę budyniową i wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby krem budyniowy zgęstniał.

ciasto ciemne

Masa orzechowa – na patelni roztopić masło, dodać posiekane orzechy i cukier. Smażyć na małym ogniu, aż lekko się uprażą. Przełożyć na sito i odczekać chwilkę, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.  Lekko przestudzić i rozłożyć na kremie budyniowym.

ciasto czekoladowe z budyniem

Do tego dobra kawka i rozkosz murowana 🙂