Jak cudowny jest to okres w roku, lata to piękna pora. Tyle kolorów smaków i możliwości. Zrobiłam sernik, znalazłam go w moim starym zeszycie, już dawno o nim zapomniałam a szkoda. Dobrze że wpadł mi w ręce moje ręcznie pisane przepisy.
Kruche ciasto – przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier , jajko i szczyptę soli, zagnieść ciasto i uformować kulę. Włożyć do lodówki na godzinę. Następnie natłuścić lekko blachę do pieczenia obsypać bułką tarta i wyłożyć ciastem, boki także. Piec 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180C. Wyciągnąć i zostawić do przestudzenia. W między czasie przygotować masę serowo- czereśniową.
Czereśnie umyć osuszyć i wydrążyć pestki.
Masa serowa -żółtka wymieszać z cukrem dodać powoli twaróg, dokładnie wymieszać. Przesypać przez sitko mączkę ziemniaczana z proszkiem do pieczenia i dodać do masy serowej, wlać mleko, znowu dokładnie wymieszać. Dodać 3/4 czereśni. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Na górę położyć pozostałe czereśnie. Wylać masę na przestudzone kruche ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180C godzinę i potem zwiększamy temperaturę do 200 i piec jeszcze 30 minut. Jeżeli upieczecie w prostokątnej formie, wystarczy piec godzinę. Pamiętajcie zawsze sprawdzać stan upieczenia patyczkiem drewnianym , ciasto nie może być lejące w środku. Jeżeli nie jest upieczone przedłożyć czas pieczenia o kilka minut.
Jak jest już upieczone otworzyć piekarnik, wyłączyć i zostawić ciasto na 10 minut, potem wyjąć i zostawić do całkowitego przestudzenia. Polewamy lukrem.
Lukier – do cukru pudru dolewać gotującą wodę, tylko troszeczkę żeby cukier puder nam się dobrze rozmieszał. Możecie dodać kilka kropli soku z cytryny.
Smacznego, jest pyszny.
gin
22 czerwca, 2014 o 16:23
Z czereśniami musiał smakować wybornie 🙂