Następny przepis na cukinię, lekko słodko – kwaśny smak. Super dodatek do obiadu. Ta cukinia jest naprawdę rewelacyjna.

cukinia z miodem

Cukinię umyć, odciąć końcówki. Pokroić na słupki o dowolnej długości, w zależności jakie macie słoiki. Ja zrobiłam małe, ponieważ jestem teraz tylko z mężem.

Słoiki umyć, nałożyć kawałki cukinii. Do każdego słoika dodać po ząbku czosnku pokrojonego na cienkie plasterki, listek laurowy, ziarenko ziela angielskiego, gorczycę.

Zalewa – do garnka wlać wodę , ocet. Dodać cukier, miód, sól wymieszać i zagotować.

cukinia na zimę

Gorącą zalewą zalać cukinię, zakręcić słoiczki. Pasteryzować 7 minut od czasu zagotowania się wody. Natychmiast wyjąć słoiczki, odwrócić do góry dnem, położyć  je na ręczniku i dokładnie przykryć. Zostawić tak aż ostygną.

Smacznego