Babki gotowane moje ulubione, długo zachowują świeżość i są jak gąbka, bardzo puszyste.
Masło rozetrzeć dodać cukier , utrzeć na puch. Dodać jajka po każdym dodanym jajku mieszamy chwilkę. Mąki, kakao, proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodawać do masy, na koniec kieliszek wódki i olejek waniliowy lub śmietankowy. Formę do babki gotowanej wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlewamy ciasto do formy, zamykamy.
Włożyć formę do dużego garnka, wlać ciepłą wodę do 3/4 wysokości formy, przykryć garnek. Gotować 1,5 h na niskiej temperaturze. Potem wyciągnąć , otworzyć formę. Zostawić kilka minut do odparowania i wyciągnąć babkę.
Zostawić babkę do całkowitego przestudzenia i polać lukrem lub polewą czekoladową.
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.