Zrobiłam to ciasto dla moich gości. Przyjechali szybciej i nie było czasu na schłodzenie ciasta. Ciasto jest pyszne.
Wykonanie ciasta czekoladowego – Na garnuszku z parującą wodą postawić miseczkę i dodać połamaną czekoladę. Jak już czekolada się rozpuści dodać maślankę i dokładnie wymieszać na gładką masę. Zdjąć miseczkę z pary i lekko masę przestudzić. Żółtka lekko ubić i dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Mąkę przesiać przez sitko i powoli wmieszać do masy czekoladowej. Sodę wymieszać z mlekiem i dodać do ciasta. Na koniec dodać rodzynki i migdały, ponownie wymieszać.
Pieczenie – formę okrągłą formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. następnie wlać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 C przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić ciasto. Zanim położycie krem, ciasto musi całkowicie ostygnąć.
Wykonanie pianki – do garnuszka wlać mleko i dodać koreczki marshmallow. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać tak długo aż pianki się całkowicie rozpuszczą.Ostudzić masę, musi być całkowicie zimna. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do zimnej masy, wymieszać delikatnie. Wstawić piankę na 15 minut do lodówki.
Polać ciasto pianką i ponownie wstawić do lodówki, tym razem na kilka godzin.
Smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.