Za parę dni Walentynki, myślę że każda kochana osoba będzie zachwycona no i te babeczki upiększą ten dzień. Są rewelacyjne, jest to angielski przepis, nazywa się „Sticky date pudding”
Daktyle, pokroić w bardzo drobne kawałeczki, wrzucić do garnuszka, dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i zalać szklanką wodą, zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.
Masło z cukrem utrzeć na puch, dodać jajka,cukier waniliowy, przesianą mąkę, zmielone drobno orzechy .
Dodać przestudzone daktyle, wymieszać. Wlać do foremek do babeczek.
Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 35-45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy są przepieczone. Przestudzić.
Przygotowanie sosu toffi – masło z cukrem roztopić , dodać śmietanę, mieszają podgrzewać. Gotować na małym ogniu aż masa lekko zbrązowieje około 5 minut.
Wlać sos do dzbanuszka, można przed podaniem sos odgrzać go w mikrofalówce. Lepiej jak jest ciepły.
Podawać babeczki z sosem toffi, tutaj w Anglii podają je ciepłe. Przed podaniem wkładamy do mikrofalówki na kilka sekund.
Przepyszne polecam.
Aż serce się śmieje jak je jem 🙂
Muszę dodać ze z lodami to już „odlot” 🙂
Małgosia
12 lutego, 2014 o 22:54
noooo wygląda zachęcająco!!
wszystkie diety pójdą na bok !!!
kuchcik8
12 lutego, 2014 o 23:01
Ja sobie obiecuję że od następnego poniedziałku i następnego:)