Za parę dni Walentynki, myślę że każda kochana osoba będzie zachwycona no i  te babeczki upiększą ten dzień. Są rewelacyjne, jest to angielski przepis, nazywa się „Sticky date pudding”

babeczki daktylowe z sosem carmelowym

Daktyle, pokroić w  bardzo drobne kawałeczki, wrzucić do garnuszka, dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i zalać  szklanką wodą, zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.

daktylowe babeczki

daktyle

Masło z cukrem utrzeć na puch, dodać jajka,cukier waniliowy, przesianą mąkę, zmielone drobno  orzechy .

babeczki

Dodać przestudzone daktyle, wymieszać. Wlać do foremek do  babeczek.

muffinki

Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 35-45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy są przepieczone.  Przestudzić.

Przygotowanie sosu toffi – masło z cukrem roztopić , dodać śmietanę, mieszają podgrzewać. Gotować na małym ogniu aż masa lekko zbrązowieje około 5 minut.

toffi

Wlać sos do dzbanuszka, można przed podaniem sos odgrzać go w mikrofalówce. Lepiej jak jest ciepły.

cudne babeczki z daktylami i orzechami

Podawać babeczki z sosem toffi, tutaj w Anglii podają je ciepłe. Przed podaniem wkładamy do mikrofalówki na kilka sekund.

Przepyszne polecam.

walentynkowe babeczki

Aż serce się śmieje jak je jem 🙂

babeczki z bakaliami

pyszne babeczki z sosem carmelowym

Muszę dodać ze z lodami to już „odlot” 🙂

bakaliowe babeczki z toffi