Zrobiłam je dzisiaj na obiad, bardzo delikatne w smaku. Lubię szukać nowych pomysłów na obiad, zawsze jest miło jak coś dobrego zrobimy dla naszej rodzinki 🙂
Możecie także użyć ich do zrobienia hamburgerów, będą pyszne.
Piersi kurze zmielić w maszynce do mięsa z dużymi oczkami, cebulę, szczypiorek , czosnek drobno posiekać. Wymieszać razem z mięsem, dodać jajko, jogurt naturalny gęsty, mąkę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zostawić na 10 minut. Za pomocą dużej łyżki nabrać ciasto i położyć na talerzyk z wysypaną bułką tartą. Za pomocą dłoni delikatnie obtoczyć klopsy w bułce.
Rozgrzać patelnię z małą ilością oleju. Położyć klopsy i smażyć na średnim ogniu,jak już będą przesmażone i lekko zarumienione odwrócić i smażyć z drugiej strony.
Podczas smażenia dorzuciłam kilka małych pieczarek, trzeba je doprawić solą i pieprzem. Nie jest to konieczne, my po prostu lubimy.
podawać z ugotowanymi ziemniakami lub z pure ziemniaczanym.
Są naprawdę dobre, smacznego
Jest to dość duża porcja , mi wyszło 12 klopsów.
thermomix – do naczynia miksującego wrzucić pokrojoną cebulę, obrany czosnek, pokrojone mięso w mniejsze kawałki – czas 7 sek, obroty 6, jeżeli będą jeszcze za duże kawałki mięsa to miksuj jeszcze kilka sekund
– dodać jajko, mąkę, sól, pieprz, posiekany szczypiorek wymieszać – czas 4 sek, obroty 3
– reszta jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.