Delikatny deser budyniowy z chrupiącą skorupką, przygotować go możesz wcześniej, ale chrupiącą skorupkę zrób krótko przed podaniem.
Do garnka wlać mleko dodać cukier i roztrzepane żółtka, dokładnie wymieszać. Następnie dodać laskę cynamonu, cukier waniliowy,skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczana wymieszaną w małej ilości wody. Podgrzać masę do 90C i podgrzewać przez 10-13 minut, masa musi zgęstnieć. Wyciągnąć laskę cynamonu i wyrzuć ją.
Na dno pucharków rozłóż kawałki brzoskwiń i wylać gęstą masę kremu. Odstawić do przestudzenia.
Przed samym podaniem posyp cukrem i za pomocą palnika skartelizuj cukier, aż powstanie chrupiąca masa. Natychmiast poczęstować gości lub domowników 🙂
Thermomix – założyć motylek, do naczynia miksującego wlać mleko dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i sól, ubić 20s, obroty 3
Dodać skórkę z cytryny, laskę cynamonu, gotować 90C, czas 13 minut, obroty 2
Reszta jak wyżej.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.