Domowe curry z ryżem, bardzo smaczne danie. Trochę tych składników trzeba mieć, ale jak raz się kupi to na długo wystarczy.
Cynamon, kminek, ziarenka kardamonu i pieprzu zmielić w młynku lub zgnieść w możdzierzu kuchennym. Na patelni rozgrzać olej i wsypać zmieloną masę i dodać listki laurowe, zmniejszyć temperaturę i smażyć mieszając przez chwilkę do momentu aż poczujemy zapach i masa lekko zmieni kolor. Dodać drobno pokrojoną cebulę i smażymy aż cebula zmięknie, mieszając co chwilę. Dodać zmiażdżony czosnek, pomidory z puszki, przecier pomidorowy,chilli,kolendrę w proszku, kurkumę, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Piersi kurze pokroić w kostkę i wrzucić do sosu, dodać szklankę wody, gotować na niskiej temperaturze 20 minut.
Na koniec dodać imbir, garam masala, tikka masala pastę, wymieszać, gotować 3 minutki. Wrzucić posikaną kolendrę i gotowe. Polać sosem ugotowany ryż , smacznego.
Jak ktoś lubi curry to polecam, bardzo dobre.
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.