Bardzo lubię taki chlebek. Obecnie mieszkam w Anglii, nie cierpię ich chleba. Zawsze mówię że nasz polski jest najlepszy, więc będąc tutaj zawsze piekę sobie sama.

Dzisiaj zrobiłam z mieszanych mąk, pełnoziarnistej i pszennej. Wyszedł super, aż wychodził mi z formy. Piekłam go w automacie do pieczenia chleba, jest to bardzo proste, trzeba sobie życie ułatwiać. Jeżeli nie macie to upieczcie go w podłużnej foremce.

W automacie do pieczenia chleba, wykonanie jest proste. Najpierw letnia woda, mąki, drożdże, sól, cukier, masło. Zamknąć maszynę, nastawić na program do pieczenia chleba o wadze 700g i koniec naszej pracy. Automat nas wyręczy.

chleb

Jeżeli nie macie automatu do pieczenia chleba, wrzucić wszystkie składniki do dużej miski i wymieszać. Ugnieść mocno za pomocą własnych rąk, aż do uzyskania gładkiej masy. Przykryć ręcznikiem bawełnianym i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jak ciasto zwiększy swoją objętość, ugnieść jeszcze raz. Wkładamy do wysmarowanej formy i zostawiamy znowu do wyrośnięcia.

Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180C i piecz 1 godzinę i 15 minut. Chlebek musi być chrupiący i zarumieniony. Radzę popukać w chlebek, musicie poczuć twardą skorupkę.

domowy chlebek z mąki pełnoziarnistej i ziarnami

Wyjąć chlebek z formy i zostawić do ostudzenia.

chlebek z ziarnami

chleb z mąki pełnoziarnistej i pszennej

Pyszny, polecam