Ryba zawsze dobry pomysł na obiad. Nie byłabym sobą gdybym znowu coś nie pokombinowała. Zapraszam do wypróbowania. 

dorsz

Dorsza umyć i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odłożyć na bok.

Jeżeli chcecie ograniczyć kalorie w tym daniu to można upiec dorsza na pierzynce z pora, bez uprzedniego podsmażania.

Przygotowanie pora – pora umyć i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i posiekać. Na patelni roztopić masło, wrzucić pora. Smażyć aż por zmięknie. Następnie dodać pomidora pokrojonego drobno i czosnek. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Jak pomidorki zmiękną, zdjąć wszystko z patelni i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia.

dorsz

Na górę położyć płaty dorsza, i troszeczkę masełka. Obsypać posiekaną natką pietruszki.

Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 10-15 minut. Długość pieczenia zależy od grubości ryby. Moja była dosyć cienka.

dorsz