Dostałam ten przepis od mojej przyjaciółki Iwony, gwarantuję że nawet ktoś kto mówi  że nie umie robić ciasta drożdżowego, będzie zachwycony. Zawsze wychodzi i jest pyszna.

drożdżówka ze śliwkami

Nic prostszego musisz tylko wkładać składniki według kolejności :

  1. pokruszone drożdże
  2. cukier
  3. cukier waniliowy
  4. ciepłe mleko
  5. olej
  6. szczypta soli
  7. jajka roztrzepane widelcem
  8. mąka

Przykryć ściereczką płócienną, nic nie robić odstawić na 1.5 godziny. Po tym czasie wymieszać łyżką drewnianą i wyłozyć na blachę. Na to połówki śliwek , pestki wyrzucić.

Przygotować kruszonkę –  do miski wsypać , mąkę cukier i pokrojone w kawałki masło, lubię dodać troche cukru waniliowego. Zagnieść szybko kruszonkę i położyć na śliwki.

Zachęcam do  zrobienia tej drożdżówki z brzoskwiniami, teraz są tanie a bardzo pyszne.
Ciasto piec w temperaturze 180 C , 30 minut.

Myślę że nie muszę zbyt zachęcać do wykonania tej drożdżówki. Każdy bez względu na umiejętności upiecze tą drożdżówkę wyśmienicie.

Dziękuję Iwona, buziaki