Dostałam ten przepis od mojej przyjaciółki Iwony, gwarantuję że nawet ktoś kto mówi że nie umie robić ciasta drożdżowego, będzie zachwycony. Zawsze wychodzi i jest pyszna.
Nic prostszego musisz tylko wkładać składniki według kolejności :
- pokruszone drożdże
- cukier
- cukier waniliowy
- ciepłe mleko
- olej
- szczypta soli
- jajka roztrzepane widelcem
- mąka
Przykryć ściereczką płócienną, nic nie robić odstawić na 1.5 godziny. Po tym czasie wymieszać łyżką drewnianą i wyłozyć na blachę. Na to połówki śliwek , pestki wyrzucić.
Przygotować kruszonkę – do miski wsypać , mąkę cukier i pokrojone w kawałki masło, lubię dodać troche cukru waniliowego. Zagnieść szybko kruszonkę i położyć na śliwki.
Zachęcam do zrobienia tej drożdżówki z brzoskwiniami, teraz są tanie a bardzo pyszne.
Ciasto piec w temperaturze 180 C , 30 minut.
Myślę że nie muszę zbyt zachęcać do wykonania tej drożdżówki. Każdy bez względu na umiejętności upiecze tą drożdżówkę wyśmienicie.
Dziękuję Iwona, buziaki
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.