Długo szukałam przepisu na drożdżówkę na samych żółtkach. Poprzednio robiłam tort bezowy i zostały mi żółtka. No i mam 🙂 Drożdżówka pyszna i szybko cała zjedzona.

drożdżówka

Przygotowanie rozczynu – pokruszyć drożdże, wsypać cukier i mąkę. Mleko lekko podgrzać i wlać do drożdży. Odstawić do wyrośnięcia.

Wykonanie ciasta – do miski włożyć wszystkie składniki ciasta i wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto ugniatać jak każde ciasto drożdżowe. Idealne do wykonania jest robot kuchenny z końcówką do ciast gęstych.

Wykonanie ciasta w thermomix

  • do naczynia wrzucić drożdże, cukier, mąkę i wlać mleko, temp 37, czas 23 minuty, obroty 2
  • zostawić aż wyrośnie
  • dodać pozostałe składniki na ciasto, interwał, czas 3 minuty
  • zostawić do wyrośnięcia

Ciasto jest dość rzadkie. Nie dodawać więcej mąki

Wykonanie kruszonki – wszystkie składniki kruszonki wrzucić do miski i dłońmi formować kruszonkę.

Pieczenie – blaszkę o wymiarach 23 x 20 wyłożyć papierem do pieczenia wylać ciasto. Obsypać kaszą manną i rozłożyć rabarbar. Obsypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 25-30 minut. Nie dłużej bo będzie sucha.

Polecam drożdżówka jest pyszna.