Od zawsze ten obiad gościł na naszych stołach w mojej rodzinie, bardzo proste i pyszne. Wszyscy to uwielbiają ?

ziemniaki z boczkiem

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jak ziemniaki się będą gotowały to przygotować boczek z cebulką. Boczek pokroić w małą kostkę, cebulkę również. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i smażyć co chwilkę mieszając na bardzo małym ogniu aż powstaną skwarki. Na koniec dodać cebulkę i smażyć aż się zarumieni i zmięknie.  Jeśli boczek był bardzo chudy dodać troszeczkę oleju przed wrzuceniem boczku. Najlepiej jak boczek jest lekko z tłuszczykiem. Jak już jest usmażone zdjąć z patelni.

Ziemniaki odlać i ugnieść na papkę. Dodać przesmażony boczek z cebulką, wymieszać. Jeśli będą jeszcze ziemniaki za suche dolać mleko lub śmietanę, to już jak wolicie. Ciężko tak dokładnie określić ile , ponieważ każde ziemniaki są inne. Ale musicie wiedzieć że konsystencja ziemniaków powinna być mazista.

ziemniaki

Ułożyć ziemniaki na talerzu , lekko spłaszczyć i obłożyć usmażonymi jajkami. Mogą być sadzone lub rozbełtane itp. Super do tego będą smakowały buraczki lub inny dodatek.

Są naprawdę rewelacyjne, takie stare pomysły są czasami najlepsze. Smacznego