Połączyłam w tym daniu kilka składników które bardzo lubię, bardzo proste i pyszne danie. Jeśli nie lubicie krewetek możecie je zamienić kurczakiem. Będzie również dobre.

dyniowy sos

Sos dyniowy curry – podgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulkę, posiekaną trawę cytrynową, ziarenka kardamonu, gorczycę. Smażyć, co chwilkę mieszając,  aż cebula zmięknie, potem dodać pokrojoną w drobną kostkę dynię. Dolać wywar warzywny, mleczko kokosowe, curry, sok z limonki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.  Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 20 minut. Jeżeli nie macie warzywnego wywaru możecie użyć kostki rosołowej i rozpuścić ją w 400ml wrzącej wody.

Zmielić wszystko w malakserze na gładką masę, ale jeśli nie chcecie można zostawić tak jak jest.

Wykonanie końcowe dania – wlać zmieloną masę na patelnię dodać małe kolby kukurydzy i ciecierzycę, gotować 10 minut, muszą być prawie miękkie. Jeśli zrobicie z kurczakiem do dodać mięsko razem z kukurydzą. Teraz już jest kolej na krewetki , dodać je do sosu. Zamieszać i gotować 5 minut. Posypać posiekaną świeżą kolendrą i gotowe.

Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego