W Anglii sezon na jeżyny się zaczął. Mój mąż codziennie przynosi mi 2 kg jeżyn, koło jego pracy rośnie ich masa. Miejsce zaciszne, nie zabrudzone spalinami więc jeżyny super.
Jak robiłam dżemik ,aż mi się łezka w oku zakręciła, zapach DOMEK. Często zapachy kojarzą się z czymś i włączają się wspominki.
Do garnka wrzucić czyste jeżyny, gotować tak długo aż jeżyny się rozgotują, zmniejszyć temperaturę i gotować mieszając chwilkę, aż nadmiar wody wyparuje. Cały czas trzeba mieszać. Potem dodać cukier żelujący i gotować 15 minut, rozlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Jeśli nie lubicie tych małych pestek to można gorący dżem przetrzeć przez sitko. Moje wnuki nie lubią, dlatego w tym roku tak zrobiłam.
Odwrócić do góry dnem i przykryć grubym ręcznikiem do momentu, aż całkowicie będą zimne słoiki.
Thermomix
- jeżyny zmiksować czas 10 sek/obroty 10
- gotować 100C/obroty 2/czas 10 minut
- dodać cukier 100C/obroty 2 /czas 15 minut zdjąć miarkę
- wlać gorący dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcić
- przykryć grubym ręcznikiem i zostawić aż ostygną słoiczki
Ania
26 września, 2014 o 11:09
hej 🙂
takze szaleje z jezynami i probuje rozne przepisy, ale mam pytania do tego przepisu 🙂
1. ile minut gotujesz bo chochlik sie wdarl i widzę tylko 'mieszając 1- minut’?
2. jakiej konsystencji wychodzi dżem?
robiłam ostatnio z tego przepisu http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,dzem-z-jezyn-i-jablek.php (bo jablek tez mamy duzo) i dzem wyszedl dosc gesty (chyba przez jablka), a ja potrzebuje taki bardziej lejący, na gofry, do pancakes
3. nie mam thermomixa i bede robila tradycyjnie
4. u nas jezyny są bardzo wodniste (chyba przez ostatnie opady) i wymyslilam, ze zwieksze ilosc czasu gotowania (tak na oko 2x), myslisz ze wystarczy?
u nas tez ogrom jezyn, nikt ich nie zbiera, Anglicy w ogole niezainteresowani 😉
pozdrawiam z pochmurnego dzis Surrey 😀
kuchcik8
26 września, 2014 o 13:06
Z tymi dżemami to jest mały cyrk, wszystko zależy ile wody mają owoce, jakie sa słodkie. Mój wyszedł niezbyt gęsty, rozlewa sie na chlebu, ale nie jest jak sok. Gotuje bez cukru aż sie rozgotują owoce , jeżeli jest dużo wody to dłużej aż nadmiar wyparuje, potem dodaj cukier i gotuj jeszcze 15 minut. Pozdrawiam i mam nadzieję że będzie jaki lubisz.
Asia
10 sierpnia, 2017 o 12:55
Anglicy niet zbieraja jezyn tak samo jak i w innych krajach poniewaz jezyna jets pod ochrona i mandaty za ich zrywanie sa ogromne?
Maria Gorlik
10 sierpnia, 2017 o 13:10
Tego nie wiedziałam, dziwne. Nigdy nic takiego nie słyszałam. Właśnie wczoraj jedna znajoma Angielka szła zbierać jeżyny. Zapytam się dokładnie. Dzisiaj jadę zrywać czarny bez. Pozdrawiam
Konrad
16 sierpnia, 2017 o 00:16
Pod ochrona to jestes chyba Ty. Co za bzdury wypisujesz to az sie czytac nie chce. Pokaz mi gdzies wzmianke o chronionych jezynach.
Maria Gorlik
16 sierpnia, 2017 o 09:34
Tak też myślałam, ale nie chciałam być aż tak ostra jak Ty 🙂 Upewniłam się i moi znajomi Anglicy też powiedzieli że to bzdura. Pozdrawiam
Mariola
26 sierpnia, 2017 o 17:10
Super dżem
Maria Gorlik
26 sierpnia, 2017 o 18:03
Dziękuje, cieszę się bardzo. Pozdrawiam
ZbyszekB
3 września, 2019 o 07:11
Jak to jest z tą pasteryzacją dżemu.TRZEBA CZY NIE
Maria Gorlik
3 września, 2019 o 08:26
Ja nie pasteryzowałam. Tylko wyparzyć słoiki i nakrętki, wlać gorący dżem. Zakręcić i przykryć ręcznikiem. Pozdrawiam.
Paulina
22 sierpnia, 2020 o 23:28
Hej a jak po angielsku jest cukier żelujący czy to wystarczy zwykły?
Maria Gorlik
23 sierpnia, 2020 o 09:22
Oj nie pamiętam, możesz dodać fruit pectin. Sprawdzić na opakowaniu w jakiej proporcji. Ja kupowałam kiedyś cukier żelujący w Anglii, ale za nic nie mogę sobie przypomnieć jak to było 🙂 Już wróciłam na stałe do Polski :)Musisz szukać na regale gdzie są cukry lub żelatyny. Pozdrawiam serdecznie.
Bożena
6 września, 2022 o 19:24
Jam sugar, taka nazwa jest w Irlandi.
Dzięki za przepis na thermomix. Pozdrawiam
Maria Gorlik
6 września, 2022 o 22:57
Cieszę się że przepis się przydał. Od razu mam ochotę na nowe pomysły 🙂 Pozdrawiam