W Anglii sezon na jeżyny się zaczął. Mój mąż codziennie przynosi mi 2 kg jeżyn, koło jego pracy rośnie ich masa. Miejsce zaciszne, nie zabrudzone spalinami więc jeżyny super.

Jak robiłam dżemik ,aż mi się łezka w oku zakręciła, zapach DOMEK. Często zapachy kojarzą się z czymś i włączają się wspominki.

Dżem domowaej roboty

Do garnka wrzucić czyste jeżyny, gotować tak długo aż jeżyny się rozgotują, zmniejszyć temperaturę i gotować mieszając chwilkę, aż nadmiar wody wyparuje. Cały czas trzeba mieszać. Potem dodać cukier żelujący i gotować 15 minut, rozlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Jeśli nie lubicie tych małych pestek to można gorący dżem przetrzeć przez sitko. Moje wnuki nie lubią, dlatego w tym roku tak zrobiłam.

dżem jężynowy

Odwrócić do góry dnem i przykryć grubym ręcznikiem do momentu, aż całkowicie będą zimne słoiki.

jeżyny w słoiku

Thermomix

  • jeżyny zmiksować czas 10 sek/obroty 10
  • gotować 100C/obroty 2/czas 10 minut
  • dodać cukier 100C/obroty 2 /czas 15 minut zdjąć miarkę
  • wlać gorący dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcić
  • przykryć grubym ręcznikiem i zostawić aż ostygną słoiczki