Zrobiłam ten dżemik z dodatkiem jabłek, ponieważ jabłka mają dużo pektyn co spowoduje że dżem zgęstnieje. Thermomix przepis na dole.
Owoce oberwać z gałązek. Idealnie pomoże nam widelec, po prostu ściągać owoce z gałązek. Do garnka wlać sok z cytryny, dodać skórkę z wyparzonej wcześniej cytryny, owoce czarnego bzu, pokrojone jabłka, cukier. Gotować, mieszając aż jabłka i czarny bez się rozgotują. Jeśli pestki z czarnego bzu wam przeszkadzają, należy cały dżem przetrzeć przez sitko. Następnie wlać dżem do wyparzonych słoików, zakręcić.
Przykryć słoiczki grubym ręcznikiem i zostawić aż ostygną.
Thermomix
- jabłka obrać i pokroić w plastry, czarny bez obrać, cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok
- do naczynia miksującego dodać jabłka, czarny bez, cytrynę, skórkę i sok z cytryny, cukier
- zmiksować 10 sek, obroty 5
- gotować, czas 20 minut, temp 100 C, obroty 2, podczas gotowania założyć kopystkę
- zmiksować zaczynając powoli od 1-9, czas 10 sek, przytrzymać miarkę podczas zmiksowania
- gorący dżem wlać do wyparzonych słoików, zakręcić. przykryć słoiki grubym ręcznikiem i zostawić do ostudzenia.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.