Ostatnio bardzo popularne jedzonko, tym razem zrobiłam z ciecierzycą z puszki.
Rozgrzać olej na patelni dodać cebulę i czosnek drobno posiekane. Smażyć na średnim ogniu, aż cebula zmięknie. Dodać wszystkie przyprawy ( kolendrę, kminek, szczypta cynamonu) i smażyć około 1 minutki ciągle mieszając.
Wrzucić do miski wszystko z patelni, dodać zmielone mięso z kurczaka, odcedzoną ciecierzycę( ugniecioną widelcem), łyżkę posiekanej natki pietruszki, posiekaną chilli, mąkę,doprawić do smaku solą i pieprzem. Zostawić na pół godziny, żeby ” odpoczęło „. Dokładnie wymieszać i uformować okrągłe klopsiki. Jeśli nie będą chciały się kleić dodać trochę więcej mąki, ale powinno być ok.
Sos majonezowy – wymieszać majonez z jogurtem
Przygotowanie sałatki – mieszankę sałat umyć, osuszyć i wrzucić do miski. Dodać pokrojone ogórki, pomidorki, natkę pietruszki.
Dodać do sałatki sos winegret– w miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu i polać sosem sałatkę.
W średnim garnku rozgrzać mocno olej i do gorącego wrzucić klopsiki, smażyć około 3 minut, obracając klopsy co jakiś czas. Klopsy powinny się zarumienić, następnie położyć je na ręczniczkach papierowych, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przykryć papierowym ręcznikiem, chroniąc je w ten sposób przed ostygnięciem.
Podgrzać płaty tortilli w mikrofali lub w mocno nagrzanym piekarniki do momentu, aż pojawią się pęcherzyki.
Następnie na ciepłą tortillę położyć sałatkę, dwa klopsiki, dodać kleks sosu majonezowo – jogurtowy. Zawinąć tortillę i serwować.
Były pyszne, polecam
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.