Taką fasolkę można zrobić w wersji wegetariańskiej, ale wtedy nie dodawać kiełbasy. Też będzie pyszna.

 Fasolę zamoczyć w wodzie , tak żeby była przykryta, zostawić na całą noc.

Następnego dnia, odcedzić. Do dużego garnka wlać wodę , dodać fasolę, osolić. Na patelni rozgrzać olej, smażyć pokrojoną cebulkę do zbrązowienia. Doprawić solą dodać do fasoli.

Na tej samej patelni smażyć pokrojone kiełbaski i boczek, gdy już będą ładnie zarumienione dodać do fasoli.

fasolka po bretońsku

Teraz czas na pieczarki pokrojone w plasterki, dodać sól, pieprz. Smażyć aż woda z pieczarek odparuje. Ponownie wrzucić do fasoli.

Teraz dodać wszystkie pozostałe składniki i gotować na małym ogniu tak długo, aż fasolka będzie miękka. Często mieszać, żeby się nie przypaliło.

To jest dosyć duża porcja, ale dosyć długo się gotuje, więc lepiej zrobić więcej i zamrozić.

fasola perłowa

fasolka w pomidorach

Smacznego.