Taką fasolkę można zrobić w wersji wegetariańskiej, ale wtedy nie dodawać kiełbasy. Też będzie pyszna.
Fasolę zamoczyć w wodzie , tak żeby była przykryta, zostawić na całą noc.
Następnego dnia, odcedzić. Do dużego garnka wlać wodę , dodać fasolę, osolić. Na patelni rozgrzać olej, smażyć pokrojoną cebulkę do zbrązowienia. Doprawić solą dodać do fasoli.
Na tej samej patelni smażyć pokrojone kiełbaski i boczek, gdy już będą ładnie zarumienione dodać do fasoli.
Teraz czas na pieczarki pokrojone w plasterki, dodać sól, pieprz. Smażyć aż woda z pieczarek odparuje. Ponownie wrzucić do fasoli.
Teraz dodać wszystkie pozostałe składniki i gotować na małym ogniu tak długo, aż fasolka będzie miękka. Często mieszać, żeby się nie przypaliło.
To jest dosyć duża porcja, ale dosyć długo się gotuje, więc lepiej zrobić więcej i zamrozić.
Smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.