Bardzo lubię takie danie, warzywa i mięso to wszystko co lubię. Polecam.

faszerowane bakłażany

Przygotowanie mięsa –  na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażyć aż cebulka straci kolor surowizny. Dodać posiekany drobno czosnek i smażyć małą chwileczkę. Dodać mięso mielone, obie papryki w proszku, oregano, sól, pieprz. Wymieszać i smażyć chwilkę. Dodać paprykę czerwoną i chili pokrojone w małe kostki i przecier pomidorowy. Wymieszać i smażyć aż mięso lekko się przesmaży. Trwa to chwilkę. Doprawić do smaku.

bakłażany

Bakłażany umyć i wydrążyć pestki. Osolić i lekko obsypać pieprzem. Do dołka w bakłażanach nałożyć podpieczony farsz.  Do naczynia żaroodpornego naczynia włożyć tak przygotowane bakłażany.

Przygotowanie sosu – na patelnię wylać oliwę, dodać posiekane ząbki czosnku i smażyć chwilkę. Wlać pomidory z puszki, dodać zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować sos tak długo aż woda z pomidorów lekko wyparuje. Tak przygotowany sos wylać do żaroodpornego naczynia.

bakłażany

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec pod przykryciem 45 minut. kilka minut przed końcem pieczenia obsypać potartym serem, już nie zamykać. Podawać z ugotowanym ryżem.

Smacznego