Idealna rybka na Świąteczny stół, smakowała super. Przeważnie pstrąga smażę w całości, ale tym razem kupiłam filety z pstrąga. Postanowiłam je przygotować inaczej.
Jeśli są jeszcze ości to oczyścić z nich filet. Rybkę umyć i osuszyć. Zdjąć skórę za pomocą ostrego noża. Doprawić rybę solą i pierzem ziołowym.
Ułożyć filet na dnie żaroodpornego naczynia. Można lekko skropić sokiem z cytryny, jeśli tak lubicie.
Masło pokroić na małe kawałki i rozłożyć na górze ryby. Koperek umyć, osuszyć i posiekać drobno. Obsypać nim filety.
Nagrzać piekarnik do 200 C i piec filety bez przykrycia 20 minut. Jeśli lubicie bardziej niedopieczoną to trochę krócej.
Czas pieczenia zależy od grubości rybki, więc musicie trochę sami obserwować.
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub chlebkiem.
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.