Idealna rybka na Świąteczny stół, smakowała super. Przeważnie pstrąga smażę w całości, ale tym razem kupiłam filety z pstrąga.  Postanowiłam je przygotować inaczej.

pstrąg

Jeśli są jeszcze ości to oczyścić z nich  filet. Rybkę umyć i osuszyć. Zdjąć skórę za pomocą ostrego noża. Doprawić rybę solą i pierzem ziołowym.

Ułożyć filet na dnie żaroodpornego naczynia. Można lekko skropić sokiem z cytryny, jeśli tak lubicie.

Masło pokroić na małe kawałki i rozłożyć na górze ryby. Koperek umyć, osuszyć i posiekać drobno. Obsypać nim filety.

Nagrzać piekarnik do 200 C i piec filety bez przykrycia 20 minut. Jeśli lubicie bardziej niedopieczoną to trochę krócej.

Czas pieczenia zależy od grubości rybki, więc musicie trochę sami obserwować.

Podawać z pieczonymi ziemniakami lub chlebkiem.

Smacznego