Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na mięso z indyka w pysznym sosie ze szparagami. Zrobiłam to dla moich gości i o dziwo nawet mój bardzo wymagający brat jadł i mówił, że mu smakowało. Pozdrawiam Cię braciszku;)

indyk w sosie

Wylać olej na patelnię i dodać masło, lekko rozgrzać. Piersi indycze pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką i ostrą. Smażyć mięso kilka minut, aż lekko nabierze złotego koloru. Wrzuć szalotki, kontynuować smażenie jeszcze minutkę, co chwilkę mieszając. Wlać brandy lub koniak i smaż yć chwilkę , żeby alkohol wyparował i został tylko aromat. Można ominąć alkohol, jeśli nie lubicie.

Wlać wywar warzywny, dodać gałązkę estragonu ( może być suszony, ale odrobinkę, jest bardzo aromatyczny) Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie. Szparagi oskrobać, odciąć stwardniałe końcówki, pokroić na krótsze kawałki i dodać do mięsa. Gotować już tylko 5 minut, uważajcie  żeby szparagi nie zrobiły się za miękkie. Jeśli będzie za mało sosu, można dodać trochę wody. Creme fraiche (lub inną kwaśną śmietanę) zamieszać, dolać trochę gorącego sosu, wymieszać i powoli wlewać do mięsa. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

indyk ze szparagami

Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego