Zrobiłam je trochę inaczej jak wszystkie przepisy na flaczki.  Podczas gotowania, smakuje i dodaje, dodaje aż uzyskam zadowalający mnie smak. Ciekawa jestem waszych opinii. Dla mnie rewelacja, ale każdy lubi coś innego.

flaki drobiowe

Żołądki dokładnie oczyścić, umyć. Wrzucić żołądki do garnka, zalać wodą. Tyle żeby były przykryte i zagotować. Następnie odcedzić żołądki na durszlaku, przelać je zimną wodą pod kranem.

Pociąć żołądki na cienkie paski.

flaczki

Do garnka wlać oliwę, rozgrzać. Dodać posiekaną cebulkę i czosnek lekko przesmażyć na złoty kolor. Dodać żołądki wlać wywar i wodę. Gotować godzinę. Następnie dodać resztę składników z wyjątkiem ziemniaków. Dolać wody, tyle zżeby żołądki i warzywa były przykryte.  Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem oraz chilli. Gotować na małym ogniu, aż żołaądki będą miękkie. W razie potrzeby dolać wodę.

Ziemniaki oskrobać, pokroić w małe kawałki i gotować w zupie do miękkości.

Na koniec wyrzucić skórę wędzonego boczku.

Smacznego. To jest duża porcja zupy.