Miękkie, delikatne i puszyste, z puszną prażoną cenulką. Idealne jako dodatek do zupy krem lub barszczu. U nie był barszcz czerwony.

Wykonanie ciasta – drożdże pokruszyć do kubka, posypać łyżką mąki, dodać cukier, sól i jedną łyżkę mąki. Wlać 1/2 szklankę ciepłej wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Na stolnicę wysypać pozostałą mąkę, zrobić dołek. Do dołka wlać pozostałą ciepłą wodę, wyrośnięte drożdże, oliwę. Wyrobić ciasto drożdżowe na gładką sprężystą masę. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Blaszkę wysmarować oliwą i rozłożyć ciasto na całej blaszce. Czubki palców wysmarować oliwą i wdusić palce w ciasto. Górę ciasta delikatnie skropić oliwą z oliwek.

fociatta

Przygotowanie dodatków –  cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę. Smażyć do momentu aż cebulka lekko nabierze złotego kolory. następnie wrzucić posiekany drobno czosnek, smażyć już chwilkę. Doprawić delikatnie solą.

Wszystko lekko przestudzić. Rozłożyć cebulkę na górze ciasta. Obsypać grubo mieloną solą.

Pieczenie – rozgrzać piekarnik do 200 C i piec 25-30 stopni.

Focaccia wykonanie w Thermomix

  • do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki ciasta, wyrobić ciasto 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał
  • odstawić do wyrośnięcia
  • reszta jak wyżej

Wyszły pysznie