Jest z tym trochę pracy, pierwszy raz filetowałam rybę. Trochę się przy tym spociłam, do tego nie mam odpowiedniego noża, ale było warto.

Przepis dostałam od przyszłej teściowej mojego syna. Dziękuję Grażyna ,bardzo dobra rybka.

Zaczynamy od ryby, czyścimy, filetujemy, obcinamy głowę i ściągamy skórę.

Filetowanie ryby

Filetowanie ryby –  zaczynamy nacinając od głowy i ciągłym ruchem ostrym nożem przeciągamy nad kręgosłupem do ogona, następnie z drugiej strony w ten sam sposób. Skórę ściągamy , przytrzymując widelcem ogon i szybkim ruchem nożem odcinamy skórę. Z głowy usuwamy oczy i skrzela, wyrzucamy. Całą resztę zostawiamy gotujemy na tym wywar.

szczupak

Wywar – do garnka dodać kręgosłup, skóry i głowę ryby. Gotować 10 minut. Zdjąć szumy, wywar osolić do smaku.

Dodać włoszczyzną, marchew, pietruszka, seler, mały por, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz. Gotować na małym ogniu, aż warzywa  się ugotują, ma powstać piękny rybny wywar. Jak już wszystko będzie ugotowane, przelać przez sito, żeby uzyskać czysty wywar do gotowania galantyny.

Na patelni z masłem smażymy poszatkowaną cebulę, zdejmujemy z patelni i zostawiamy aż przestygnie.

Bułkę zalewamy gorącym mlekiem, po chwili odciskamy.

Teraz czas na rybkę, czyste filety szczupaka mielimy maszynką z większymi oczkami

  • Thermomix, mielenie szczupaka 8 sek, obr 6
  • dodać do zmielonego mięsa, jajko, odsączoną bułkę , cebulę, sól, pieprz, jarzynkę. czas 5 sek, obroty wsteczne, prędkość 5

filety ze szczupaka

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy jajko, odciśniętą bułkę,jarzynkę, przestudzoną usmażoną cebulkę. Mieszamy wszystko dokładnie.

 

Pozostawić tak przyrządzone mięsko z ryby na pół godziny, aby „odpoczęło”  Zawijamy roladę w gazę, związujemy na końcach,

 

Włożyć roladę do wywaru od zagotowania gotujemy pół godziny. Musi się lekko gotować  tzw” Pyrkać”  Zostawić w wywarze do momentu całkowitego ostudzenia.

szczupak na zimno

Wyjąć z gazy i pokroić w plasterki, ułożyć  na płaskim  naczynia.

szczupak

Układamy na dnie naczynia

szczupak faszerowany

Teraz czas na klarowanie wywaru.

Klarowanie

Białka jajek lekko ubić widelcem, do zimnego wywaru dodać ocet i lekko rozmącone białka. Podgrzać wywar i cały czas mieszać doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temperaturę, ale ciągle musi się gotować. Od momentu zagotowania gotować mieszając najlepiej trzepaczką rózgową przez jeszcze trzy minuty. Na powierzchni pojawi się gruba piana. Przelać wywar przez sito wyłożone gazą. Powstanie nam czysty piękny wywar rybny.

Przygotowanie żelatyny – zalewamy żelatynę zimą wodą, czekamy aż napęcznieje. Klarowny wywar podgrzewamy, jak już jest gorący zalewamy żelatynę, wymieszać i zalać plastry galantyny.

galantyna z ryby

Zostawić do całkowitego stężenia. Podawać z sosem tatarskim , przepis jest na moim blogu w kategorii dip, sosy. Jest to troszeczkę inny sos jak zawsze robię , ale bardzo dobry.

 

szczupak gotowany

Smacznego