Wspaniała galareta z kurczakiem, można jeść i jeść, trochę z tym pracy , ale warto. Smakowita galantyna.

Kurczak umyć, oczyścić, pokroić na kawałki. Włożyć go do garnka i zalać 4 szklankami wrzącej wody, doprowadzić do wrzenia, zdjąć szumy.  Dodać niepokrojone  warzywa i gotować na małym ogniu godzinę.  Następnie wyciągnąć kurczaka z wywaru, obrać ze skóry i z kości.

Rozdrobnij na mniejsze kawałki. Włożyć oczyszczone mięso z kurczaka do naczynia w którym chcemy zalać go żelatyną.

Wywar przelać przez sito, sprawdź ile jest wywaru , użyj odpowiednią ilość żelatyny do ilości wywaru.

Na 1 litr wywaru użyj 3 łyżki żelatyny.  Marchew z wywaru pokroić w talarki i dodać do kurczaka, dodać groszek ( niekoniecznie ) Jeżeli wywar nie jest klarowny, sklaruj go.

Przepis na klarowanie jest na moim blogu , opisałam to w przepisie na galantynę ze szczupaka.. Galantyna ze szczupaka     Żelatynę zalć małą ilością zimnej wody, poczekać aż napęcznieje i zalać gorącym wywarem, wymieszaj i zalej kurczaka. Dodać listki pietruszki, będzie wyglądała pięknie i smak pietruszki , mniam

galantyna z kurczaka

Wstawiamy galaretę do lodówki do momentu aż będzie całkowicie gęsta.

kurczak na zimno

Dziękuję Ilonka,  uwielbiam Twoje przepisy. Mamy podobne smaki. Buziaki dla Was 😉