Wspaniała galareta z kurczakiem, można jeść i jeść, trochę z tym pracy , ale warto. Smakowita galantyna.
Kurczak umyć, oczyścić, pokroić na kawałki. Włożyć go do garnka i zalać 4 szklankami wrzącej wody, doprowadzić do wrzenia, zdjąć szumy. Dodać niepokrojone warzywa i gotować na małym ogniu godzinę. Następnie wyciągnąć kurczaka z wywaru, obrać ze skóry i z kości.
Rozdrobnij na mniejsze kawałki. Włożyć oczyszczone mięso z kurczaka do naczynia w którym chcemy zalać go żelatyną.
Wywar przelać przez sito, sprawdź ile jest wywaru , użyj odpowiednią ilość żelatyny do ilości wywaru.
Na 1 litr wywaru użyj 3 łyżki żelatyny. Marchew z wywaru pokroić w talarki i dodać do kurczaka, dodać groszek ( niekoniecznie ) Jeżeli wywar nie jest klarowny, sklaruj go.
Przepis na klarowanie jest na moim blogu , opisałam to w przepisie na galantynę ze szczupaka.. Galantyna ze szczupaka Żelatynę zalć małą ilością zimnej wody, poczekać aż napęcznieje i zalać gorącym wywarem, wymieszaj i zalej kurczaka. Dodać listki pietruszki, będzie wyglądała pięknie i smak pietruszki , mniam
Wstawiamy galaretę do lodówki do momentu aż będzie całkowicie gęsta.
Dziękuję Ilonka, uwielbiam Twoje przepisy. Mamy podobne smaki. Buziaki dla Was 😉
Anonim
19 kwietnia, 2019 o 21:21
Pycha
Maria Gorlik
19 kwietnia, 2019 o 23:40
Cieszę się, pozdrawiam