Pyszna domowa galaretka z czerwonej porzeczki z mojego ogródka.

dżem z porzeczek

Porzeczki umyć i osuszyć. Do dużego garnka wrzucić porzeczki i wlać 1/2 szklanki wody. Zagotować i gotować aż owoce się rozgotują. Nie trzeba obierać porzeczek z łodyżek.  Porzeczki przetrzeć przez drobne sitko, bardzo szybko się to robi. Zostaje tylko czysty miąższ. Resztę wyrzucić. Z dwóch kilogramów porzeczek uzyskałam 1,4 ml soku.

czerwona porzeczka

Do czystego garnka wlać sok i dodać cukier, zagotować. Zdjąć białe szumy. Do czystego soku wlać rozmieszany proszek żelfiks. Żelfiks rozmieszać w soku i odrobinie zimnej wody. Gotować cały czas szybko mieszając 3 minuty.

Słoiki umyć i wyparzyć w gotującej się wodzie. Natychmiast wlać sok i zakręcić.

Słoiki przykryć grubym ręcznikiem i tak zostawić aż całkowicie ostygną.