Postanowiłam dodać ten przepis mimo że już mam spaghetti na blogu. Ta potrawa jest podana inaczej, mam nadzieję że Wam się podoba. 

spaghetti

Przygotowanie mięsa – na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekany czosnek i pokrojony w drobne paseczki por. Smażyć aż por zmięknie. Dodać mielone mięso, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, kurkumą, bazylią suszoną. Wymieszać i smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć jeszcze chwilkę. Wlać pomidory z puszki, wodę, wymieszać. Gotować około 12-15 minut. Doprawić do smaku w razie potrzeby.

spaghetti

Ugotować makaron. Ja miałam jajeczny już z uformowanymi gniazdami. Do wrzącej osolonej wody delikatnie wrzucić makaron, nie mieszać. Gotować makaron według instrukcji na opakowaniu.

Jeśli użyjecie zwykłego makaronu do spaghetti to po ugotowaniu zawinąć go formując gniazdka. 

Łyżką cedzakową wyjąć gniazdka makaronu, odcedzić. Rozłożyć gniazdka na dnie żaroodpornego naczynia. Na środek gniazdek włożyć gęsty farsz z mięsa. Natomiast płyn wlać pomiędzy gniazdka.

Na każdym gniazdku położyć plaster mozzarelli. Całość obsypać potartym serem.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200C i piec 10 minut. Po upieczeniu danie obsypać listkami bazylii.

Smacznego.