Wyszło pycha, mój wnuk ciągle powtarzał – smaczne, dobre, wspaniałe. On ma dwa latka i bardzo ładnie już mówi. Jak coś mu nie smakuje to nie ma możliwości żeby go namówić do jedzenia. Dzisiaj się zajadał 🙂 Powiedział – Leonek uwielbia 🙂

gołąbki

Przygotowanie gołąbków – soczewicę lekko obgotować w osolonej wodzie. Około 1 minuty od zagotowania, następnie odcedzić i dodać do mielonego mięsa. Kapustę posiekać bardzo drobno i dodać do mięsa. Na koniec dodać jajko, majeranek, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Formować klopsy obtoczyć w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej i położyć klopsy. Obsmażyć je na lekko złoty kolor. Wrzucić grzybki i smażyć jeszcze chwilkę. Wlać wodę, dodać suszone grzybki, przecier pomidorowy, listek laurowy, ząbek czosnku, ziele angielskie, posikaną kapustę ( 100 g) gałązkę maggi i świeżego majeranku. Gotować na małym gazie około 30 minut. Gdyby woda się wygotowała trochę dolać. Doprawić sos do smaku solą i pieprzem.

Mąkę wymieszać w małej ilości wody i wlać powoli do gotujących się gołąbków. Można dodać śmietanę.

Bardzo smaczne danie, polecam.