Bardzo smaczne te gołąbki, zrobione w bardzo tradycyjny sposób. Tylko zamieniłam ryż na kaszę jaglaną. Polecam.
Przygotowanie nadzienia – Kaszę ugotować jak pisze na opakowaniu, odcedzić. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać posiekaną cebulkę, kaszę, majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Wykonanie gołąbków – w dużym garnku zagotować zagotować wodę. Dosolić do smaku. Włożyć kapustę do wrzątku i gotować na małym ogniu aż liście zmiękną. Naciąć liście od najszerszej strony co ułatwi rozdzielanie kapusty i pobieranie liści. Na każdym liściu kapusty położyć łyżkę farszu i zawinąć gołąbki. Zabezpieczyć przed rozwinięciem drewnianymi wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć gołąbki z obydwu stron na lekko brązowy kolor. Zdjąć gołąbki z patelni i połączyć na głęboką patelnię lub garnek. Na patelnię na której się smażyły gołąbki wrzucić pokrojone pieczarki i suszone grzybki. Smażyć aż grzybki lekko się podsmażą. Wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego. Zagotować, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać. Wylać wszystko z patelni na przygotowane gołąbki. Gotować na małym ogniu 30-40 minut.
Na koniec można dolać śmietanę wymieszaną z mąką. Nie jest to konieczne. Ja dzisiaj zrobiłam bez śmietany, ale zwykle dodaję.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.