Miałam ochotę na nieco inną wersję gołąbków. Zainspirowała mnie Magda Gesler w kuchennych rewolucjach. Tylko że ona dodała jeszcze na górę kapustę kiszoną. Nie miałam przekonania co do smaku takiej wersji, ale jeszcze kiedyś spróbuję. Może ktoś z Was już takie gołąbki jadł ?

gołąbki

Mięso mielone wymieszać z ugotowaną kaszą, majerankiem i doprawić do smaku solą i pieprzem.  W dużym garnku zagotować wodę, osolić do smaku. Włożyć główkę kapusty i podgrzewać. Obciąć liście kapusty i nałożyć mięso na każdy z nich. Dokładnie zawinąć i zabezpieczyć wykałaczką drewnianą przed rozwinięciem.

Na patelni rozgrzać olej i masło, następnie obsmażyć gołąbki na złoty kolor. Każdy obsmażony gołąbek włożyć do garnka. Na patelni obsmażyć cebulkę suszone grzybki pokrojone drobno i pieczarki, podlać winem i gotować do całkowitego wyparowania wina. Na patelnię wlać wodę od gotowania kapusty. Zagotować i wymieszać. Zlać wszystko do garnka z gołąbkami. Gotować na małym ogniu około 40 minut. Na koniec powoli wlać mąkę rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać śmietanę i dodać koperek. Wymieszać.

Polecam, smacznego.