Kolejny pomysł na gołąbki, tylko trochę w innym wydaniu. Zdrowo i pysznie. Życzę smacznego.

Soczewicę ugotować w osolonej wodzie, ok 10 minut. Odcedzić. Cebulę obrać, pokroić drobno i zeszklić na patelni z dodatkiem łyżki oliwy. Do miski dodać mięso, cebulkę odcedzoną soczewicę. Doprawić solą, pieprzem i oregano.

Kapustę włożyć do dużego garnka z osoloną wrzącą wodą. Jak już liście będą miękkie wyjąć je z garnka. Na liść nałożyć porcję farszu i zawinąć. Zabezpieczyć wykałaczką, żeby się nie rozwinęły. Na patelni z odrobiną tłuszczu obsmażyć gołąbki na złoty kolor.

Gołąbki włożyć do dużego garnka. Na patelni na której smażyły się gołąbki wrzucić pokrojone na ćwiartki pieczarki, chwilkę je smażyć. Wlać passatę pomidorową, dodać listki laurowe, suszone grzybki, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotować na małym ogniu około 30- 40  minut.

Smacznego.