Smaczny obiadek, no i gotowane mięsko. Zdrowo i smacznie. Jest to dosyć duża porcja, rodzinka pięcioosobowa spokojnie się naje 🙂
Do garnka wlać wodę lub wywar, jeśli dodacie wodę to trzeba dodać dużą kostkę rosołową. Marchewki obrać i pokroić w plasterki dodać do wywaru, dodać również listki laurowe, ziele angielskie i połowę cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 3 minuty.
W międzyczasie przygotować klopsy. Do mielonego mięsa dodać posiekaną małą cebulkę, majeranek, wyciśnięty przez praskę czosnek, jajko i bułkę tartą. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe okrągłe klopsy.
Do gotującego się sosu wrzucić klopsy, zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać odcedzony groszek, wymieszać i gotować jeszcze 3 minuty.
Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i wlać do gotującego się sosu, gotować chwilkę, zamieszać.
Dodać posiekany koperek i wlać śmietanę.
Podawać z ziemniakami, to jet pyszne polecam. Smacznego.
Paweł
8 grudnia, 2015 o 19:30
Super obiadek pamiętam to z moich dziecinnych lat Polecam
kuchcik8
8 grudnia, 2015 o 19:53
Dziękuję, moje dziecięce lata to tez są. Pozdrawiam