Dzisiejsza kolacja, łatwe do wykonania , tylko trochę czasu potrzebujemy żeby ciasto wyrosło.

W małej miseczce wymieszać ciepłą wodę, cukier i drożdże, przykryć i odstawić do lekkiego wyrośnięcia.

ciasto drożdżowe

Do dużej miski wsypać mąkę, sól. Zrobić wgłębienie na środku wlać wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, oliwę,dobrze wyrobić ciasto aż będzie sprężyste i gładkie. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Thermomix – wszystkie składniki razem z suchymi drożdżami wkładamy do naczynia miksującego, czas 2 minuty, naczynie zamknięte, interwał.

Wyciągnąć wyrobione ciasto i zostawić do wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na cztery równe części, rozwałkować cienko w prostokątne kawałki. Położyć plasterki mozzarelli , listki bazylii, plasterki pomidorów, lekko doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, posypać dodatkowo suszoną bazylią. Robimy jeden po drugim. Nie zostawiamy ciasta z nadzieniem, ponieważ pomidory spowodują że ciasto rozmoknie. Jeżeli masz wystarczająco dużą patelnię możesz smażyć dwa od razu.

ciasto drożdżowe

Złożyć na pół i zlepić dokładnie. Posmarować lekko oliwą z dwóch stron. Rozgrzać patelnię i smażyć na bardzo niskiej temperaturze od 3-4 minut z każdej strony , cisto powinno być przesmażone.

ciasto drożdżowe z patelni

calzone

Podawać gorące, można je polać sosem czosnkowym  Patrz tu Błyskawiczny sos czosnkowy

calzone z patelni

Smacznego