Jest to zupa która smakuje lepiej na drugi dzień, wszystkie składniki się pięknie łączą. Syta i pożywna. Przygotowujemy jak każdą zupę z małym wyjątkiem .

Groch zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin, najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić na drugi dzień.

Do garnka wlać wodę, dodać groch( odsączony), żeberka, sól, pieprz do smaku.

Pyszna grochówka

Gotować tak długo aż mięso i groch będą robiły się lekko miękkie, wtedy dodać resztę składników,ząbek czosnku,majeranek, kawałek wędzonego boczku. Ja zawsze dodaję wędzonkę i po ugotowaniu usuwam, Lubię jak grochówce czuć nutkę wędzonki. Dodać wszystkie warzywa , potarte na tarce o dużych oczkach lub pokrojone w kostkę. Jak kto lubi. Sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić.

grochówka

Gotujemy na małym ogniu tak długo aż wszystko będzie miękkie.Pod koniec dodajemy ziemniaki pokrojone w małą kostkę. Jak ziemniaki są już miękkie wyłączamy gaz i gotowe.  Czasami dodaję zwyczajną kiełbasę , dodaję ją zupełnie na koniec . Dzisiaj nie miałam, ale radzę spróbować z kiełbasą.Jest pyszne.

Smacznego