Kilka lat temu robiłam je zawsze, teraz jak jestem w Anglii nie miałam okazji żeby je zrobić. W tym roku jestem w domku więc trochę szaleje, owoców w moim ogrodzie masa, więc mogę zaprawiać. Już musiałam jechać i dokupić słoiczki, ale to cieszy.

kwaśne gruszki

Do garnuszka wlać wodę, ocet i cukier, zagotować żeby cukier się rozmieszał. Dodać gruszki , zmniejszyć gaz i gotować 1 minuty. Jeżeli gruszki są bardzo twarde to gotować minutkę dłużej. To trochę robimy na wyczucie, gruszki muszą być lekko twarde. Włożyć gruszki do słoiczków, zalać zalewą, zakręcić. Wstawić słoiczki do garnka z gorącą wodą i gotować od zagotowania 3 minuty. Wyciągnąć z garnka i zostawić do ostygnięcia.

gruszki w occie

Mam ten przepis od teściowej, ona zawsze je robi i wszyscy je uwielbiają. Super smakują jako dodatek do ziemniaków.